bluegray

  

"Ik zocht naar manieren om nog efficiënter te werken"

Elf keer per etmaal schuift de Moov het ruwvoer aan in de open stal van Marc Sanders in Kalmthout (België). Met behulp van vier robots melkt hij 240 koeien. Het resultaat: een hogere productie, flinke arbeidsbesparing en rust in de stal.

 

In september 2016 schafte Sanders de Moov aan. “Ik zocht naar manieren om nog efficiënter te werken. Met het vervallen van het melkquotum is het de kunst om per ligbox zo veel mogelijk melk te produceren, met zo weinig mogelijk arbeid.” 

 

Vet en eiwit

En dat kwam uit. De komst van de Moov leidde vrijwel direct tot een betere productie. Sanders: “Binnen twee melkophalingen waren zowel vet als eiwit met 0,05% gestegen, daarna steeg het zelfs nog iets verder. Ik heb daar eens aan zitten rekenen en ontdekte dat het voor mijn bedrijf betekent dat ik de investering er al binnen twee jaar uit heb.” 

Marc Sanders Voeraanschuifrobot JOZ Moov Koe

Minder arbeid

Naast de betere productie, zorgt de Moov voor een flinke besparing op arbeid. Zo slaagt  Sanders er in om zijn bedrijf te runnen samen met zijn vrouw en een medewerker. Het geeft lucht dat er altijd voer voor de koeien ligt, ook ‘s nachts. “Ik hoef er niet meer ‘s ochtends als eerste en ‘s avonds als laatste aan te denken. En ik kan met een gerust hart een middag naar een feestje, want ik weet dat het voer altijd is aangeschoven.”

 

Rust in de stal

De Moov wekt de nieuwsgierigheid van de koeien waardoor ze naar het voerhek komen. Sanders: “Koeien zijn gewoontedieren, gehecht aan een vaste routine.” Hij merkt dat er meer rust is in de stal. “Ook de koeien die lager in rangorde staan komen nu gemakkelijker aan de beurt bij het voerhek, en dat leidt tot een betere voerbenutting en productie. ”

 

Weten hoeveel geld u kunt besparen met de Moov? Klik hier!