bluegray

  

'Je ziet de koeien naar de aanschuiver lopen'

Als je dan toch investeert in een nieuwe stal, kun je die in één moeite door ook geschikt maken voor een voeraanschuifrobot, zo dacht melkveehouder Arjan van Erp in 2013. Hij kocht dat jaar een van de eerste door JOZ geproduceerde voeraanschuifrobots, de Moov.

Die Moov uit 2013 rijdt dagelijks zijn rondjes door de nieuwe stal en schuift het voer voor de koeien, tot volle tevredenheid van eigenaar Arjan van Erp. Van Erp heeft een familiebedrijf met 185 melk- en kalfkoeien in Midwolda. Tijdens het CRV-event ‘Veestapel naar je hart’ in Zwolle won zijn veestapel 11 juni de derde plaats van Nederland. Iets om trots op te zijn, en dat is hij ook. Van Erp heeft de nieuwe stal tegen de oude aan laten bouwen. ‘Voor melkvee is het belangrijk dat er continu voer wordt aangevoerd’, zegt hij. ‘Daarom staan jongvee en koeien die droogstaan in de oude stal en het melkvee in de nieuwe. De JOZ Moov zorgt ervoor dat het ruwvoer altijd binnen het bereik van de koeien ligt. Van Erp benadrukt dat het vooral voor ranglage koeien – koeien die een lage positie in de pikorde innemen – belangrijk is dat het voer op gezette tijden wordt aangeschoven. ‘Anders eten de sterkere koeien alles op en komen de ranglage koeien alleen maar aan hun trekken als er net voer gebracht is. ’Een ander voordeel volgens Van Erp dat er meer activiteit is in de stal.

je-ziet-de-koeien-naar-de-aanschuiver-lopen

 

‘Het is duidelijk dat er meer voeropname is, waardoor je meer melk krijgt.'

 

Van Erp is ervan overtuigd dat de machine zichzelf in korte tijd heeft terugverdiend. ‘Het is moeilijk een vergelijking te maken met de situatie voorheen, omdat die toen heel anders was’, zegt hij. ‘Maar het is duidelijk dat er meer voeropname is, waardoor je meer melk krijgt. ’Daar komt natuurlijk bij dat de voeraanschuifrobot veel werk uit handen neemt. ‘Vroeger ging ik drie keer per dag met een trekkertje door de stal om het voer aan te schuiven, nu gaat de aanschuiver acht keer per etmaal rond, ook ‘s nachts.

Bronnen: Nieuwe oogst & Veeteelt

 

Lees ook: 'Moov binnen 2 jaar terugverdiend'