bluegray

  

Smart Manufacturing Award

JOZ bv districtswinnaar (Noordwest) Metaalunie Smart Manufacturing Award

 

De districtswinnaars en de landelijke winnaar van de Metaalunie Smart Manufacturing Award zijn bekend. De jury, onder leiding van Michaël van Straalen, voorzitter MKB-Nederland, heeft op 8 december jl. uit alle inzendingen negen districtswinnaars gekozen. Tijdens de landelijke finale op 7 maart 2018 in de Jaarbeurs Utrecht werden uit alle winnaars drie genomineerden geselecteerd en de landelijke winnaar bekend gemaakt. 

 

“De winnaars zijn allemaal goede voorbeelden van mkb-metaalbedrijven die begrijpen dat de kracht van onze maakindustrie zit in het ‘bedenken’ in combinatie met ‘maken’, nu en in de toekomst. Dat is belangrijk voor een goed renderend bedrijf. Met deze excellerende districtswinnaars werd het 7 maart tijdens de landelijke finale spannend wie de Award zou gaan winnen”, aldus Michaël van Straalen.

 

Metaalunie Smart Manufacturing Award

Negen districtswinnaars, drie genomineerden, een middag en avond boordevol inspiratie met boeiende sprekers en mooie voorbeelden van een fantastische sector. JOZ is uit 1100 bedrijven gekozen tot districtswinnaar Noordwest omdat het een innovatief bedrijf is die traditionele materialen toepast op een zodanige manier dat ze mee gaan in de huidige tijd van automatisering en robotisering. Duurzame producten die staan voor betrouwbaar, stabiel en modulair toepasbaar wat past bij de LEAN-filosofie. Daarnaast is JOZ ISO gecertificeerd waardoor de bedrijfsprocessen geoptimaliseerd zijn.

Koninklijke Metaalunie stelt elk jaar een prijs ter beschikking aan een Metaalunielid dat zich met een actueel thema positief onderscheidt. Dit jaar is het thema ‘Smart Manufacturing’, oftewel slim produceren. Dat kan bijvoorbeeld door optimaal gebruik te maken van moderne productietechnieken, excellente processen, goed gekozen materialen, doordachte systemen, digitalisering en een zelfsturende en zelflerende organisatie.

 

De landelijke winnaar van de Smart Manufacturing Award is Aebi Schmidt Nederland bv in Holten geworden. Dit was de districtswinnaar van Oost. 

 

Naast juryvoorzitter Michaël van Straalen (voorzitter MKB-Nederland), bestond de jury uit Rolf Elling (hoofdredacteur Vraag en Aanbod), Gu van Rhijn (senior project manager & researcher bij TNO), Mark Helder (managing director HGG International bv en winnaar van de Metaalunieaward in 2017) en David Pappie (directeur Topsectoren en Industriebeleid bij het directoraat-generaal Bedrijfsleven en Innovatie van het ministerie van Economische Zaken). 

 

Koninklijke metaalunie

award

"Now I know there is always feed in front of the cows"

The 645 kg robotic feed pusher handles both the early morning job and the late feed push at Stursbøl Østergaard farm.

JOZ Moov Peter Timmerman Denmark

JOZ Moov at work pushing at a steady six metres per minute so that there is always feed in front of the cows. 

Text and photos: Claus Solhøj

 

As the robot handles the final feed push of the day, it is the peace of mind along with the feeling of freedom, especially in the evening, that Peter Timmermann emphasises when describing the benefits of letting a robot take care of pushing feed for the 400 high-yield dairy cows on his farm at Stursbøl Østergaard. “Now I know there is always feed in front of the cows and this lifts some of the pressure off my shoulders,” he explains while the farm’s JOZ Moov finishes pushing feed on one side of the stable and pulls out into the middle of the passage to return to the charging station before the next feed push. Both Peter Timmermann and his employees on the farm are particularly pleased that the one-metre-high robotic feed pusher, which weighs 645 kg, is able to handle the early feed push at 03:30 before morning milking and the late 22:00 feed push during the day’s final inspection. “Now I just take the bike and whiz around the barns for a few minutes in the evening, if there is nothing else to do,” Peter Timmermann says.

  

The heaviest robot on the market
At Stursbøl Østergaard farm, which has always fed twice and pushed in four times a day, a number of the advantages typically seen with robotic feeders – such as a more peaceful stable, a steadier environment in the rumen, better feed utilisation and often also an increase in yield – have not been so pronounced.

 

These gains derive from our understanding of the effect of always ensuring that there is feed in front of the cows and can be calculated at farm level based on the individual farm’s specific prerequisites in a detailed spreadsheet so that the repayment period can be determined.

At Stursbøl Østergaard farm this figure is almost 2.5 years, but in other instances it can be as short as eight to ten months in the event of livestock with little feed pushing and/or lower yield than Peter Timmermann’s 11,000 kg ECM annual yield from a cow.

 

"The most important thing for me is the security that there is always feed in front of the cows. But I also think that our loading machine will last for a couple more years when it no longer needs to be started and stopped cold during feeding."

 

Lees meer...

Hoge productie gaat prima op robotbedrijf

Cees Posch heeft met zijn broer Jan in Westwoud (N.-H.) een bedrijf met circa 200 melkkoeien, 130 stuks jongvee en 100 hectare grond in gebruik. Het rollend jaargemiddelde is circa 11.000 kilo met 4,40% vet en 3,69% eiwit. De jaarproductie bedraagt 2,2 miljoen kilo melk. 

Posch hoge productie gaat prima JOZ
foto: Amber’s Fotografie

De drie melkrobots en de voeraanschuifrobot op het bedrijf van Cees en Jan Posch dragen bij aan de hoge melk-productie per koe van 11.000 kg melk per jaar. Automatisch melken stelt extra eisen aan de koeien, zo is hun ervaring. Deze manier van werken past de ondernemers prima.

 

De hoogste melkproductie is volgens Cees Posch geen doel op zich; het is meer het gevolg van optimale productieomstandigheden. “Dat begint al met de koeien; die zijn robuust en weten de melkproductie lang vast te houden.” Posch verwacht dat juist dit type koe, in combinatie met de juiste voeding, bijdraagt aan de goede gehalten in de melk. Verder is de keuze voor automatisch melken zeker een factor van belang geweest. “De productie ging na de overstap op melkrobots zeker met 15% omhoog”, herinnert de melkveehouder zich. “Dit is deels te verklaren omdat een koe nu gemiddeld vaker dan twee keer gemolken wordt. Sommige hoogproductieve dieren gaan vier keer per dag naar de robot.” Robotmelken past goed bij de ondernemers en het bedrijf. Qua arbeid, maar ook omdat het rust en continuïteit geeft in de bedrijfsvoering. Om het systeem maximaal te benutten, selecteren ze op onder andere melksnelheid en productie. 

Lees meer...

"Ik zocht naar manieren om nog efficiënter te werken"

Elf keer per etmaal schuift de Moov het ruwvoer aan in de open stal van Marc Sanders in Kalmthout (België). Met behulp van vier robots melkt hij 240 koeien. Het resultaat: een hogere productie, flinke arbeidsbesparing en rust in de stal.

 

In september 2016 schafte Sanders de Moov aan. “Ik zocht naar manieren om nog efficiënter te werken. Met het vervallen van het melkquotum is het de kunst om per ligbox zo veel mogelijk melk te produceren, met zo weinig mogelijk arbeid.” 

 

Vet en eiwit

En dat kwam uit. De komst van de Moov leidde vrijwel direct tot een betere productie. Sanders: “Binnen twee melkophalingen waren zowel vet als eiwit met 0,05% gestegen, daarna steeg het zelfs nog iets verder. Ik heb daar eens aan zitten rekenen en ontdekte dat het voor mijn bedrijf betekent dat ik de investering er al binnen twee jaar uit heb.” 

Marc Sanders Voeraanschuifrobot JOZ Moov Koe

Minder arbeid

Naast de betere productie, zorgt de Moov voor een flinke besparing op arbeid. Zo slaagt  Sanders er in om zijn bedrijf te runnen samen met zijn vrouw en een medewerker. Het geeft lucht dat er altijd voer voor de koeien ligt, ook ‘s nachts. “Ik hoef er niet meer ‘s ochtends als eerste en ‘s avonds als laatste aan te denken. En ik kan met een gerust hart een middag naar een feestje, want ik weet dat het voer altijd is aangeschoven.”

 

Rust in de stal

De Moov wekt de nieuwsgierigheid van de koeien waardoor ze naar het voerhek komen. Sanders: “Koeien zijn gewoontedieren, gehecht aan een vaste routine.” Hij merkt dat er meer rust is in de stal. “Ook de koeien die lager in rangorde staan komen nu gemakkelijker aan de beurt bij het voerhek, en dat leidt tot een betere voerbenutting en productie. ”

 

Weten hoeveel geld u kunt besparen met de Moov? Klik hier! 

 

Nieuwe A-dealers

Met trots kunnen we melden dat ESL agri & Coppens agri gepromoveerd zijn tot A-dealer! Het A-dealerschap is een mooie volgende stap om kwaliteit & service nog beter te borgen.

Nieuwe A-dealers ESL agri Coppens Agri BV 1

A-dealers zijn te herkennen aan het 'A' label, kijk voor alle A-dealers op onze dealer locator